Duurzaamheid

Circulariteit, upcyclen & zero-waste.

Circulariteit, upcyclen & zero-waste: voor Curitas zijn het geen loze woorden. Ze maken deel van ons DNA. Ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen en zo bijdragen aan een betere toekomst: dat is onze missie.

Wij gaan voor duurzaamheid

1. Ecologisch inzamelen​

We zamelen dagelijks textielafval in over gans het land. Dat doen we met ecologische vrachtwagens die aan de allernieuwste milieunormen voldoen.

Onze bestuurders? Die volgden een ecodrive-opleiding. En ze wonen altijd in de buurt van hun ophaalronde, zodat we ook overtollige woon-werkkilometers schrappen.

2. Maximaal hergebruik

Tijdens een intensief sorteerproces verdelen we alle ingezamelde items onder ruim 400 categorieën. Waar we extra aandacht aan besteden? De herbruikbare items.

Maar liefst 70 procent van alle kledingstukken en lederwaren die we inzamelen, verkeren nog in goeie staat. Daarvoor zoeken we een nieuwe kleerkast.

3. Duurzaam recycleren

Er is wel degelijk een toekomst weggelegd voor uw gescheurde jeansbroek, kapotte tafellaken of ouderwetse gordijn. Want alle niet-herbruikbare textielitems doorlopen een ecologisch recyclageproces.

We transformeren ze in herbruikbare grondstoffen. Zo gaan ze een tweede leven tegemoet als veiligheidsgordel, isolatiepaneel of zelfs nieuw kledingstuk.

4. Creatief upcyclen

Soms botsen we in ons sorteercentrum op een stuk stof met een opvallende, unieke tekening. Daarop laten de ontwerpers van MOOT – Made out of Trash hun creativiteit los.

Ze knippen er de bruikbare stukken uit, geven die een ecologische wasbeurt … en naaien er nadien een gloednieuw, uniek kledingstuk mee in elkaar.

5. Sociale werkgever

Curitas draagt z’n medewerkers op handen. Ze komen terecht op een veilige, hypermoderne werkvloer. Daar genieten ze van een goeie balans tussen werk en privé, onder andere dankzij onze flexibele werkuren.

Mensen die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt? Ook die bieden we in ons sorteercentrum een (instap)job op maat.

6. Maatschappelijke duurzaamheid

Via partnerships in binnen- en buitenland ondersteunen we goede doelen en dragen we bij aan de maatschappij. Zo investeren we in Umucu.

Dit initiatief bestrijdt de textielafvalberg in Afrika, ondersteunt het plaatselijke afvalbeleid en creëert extra lokale tewerkstelling.

Scroll naar boven